ISS 20684 07189

wat is perfectionisme?

Perfectionisme is een negatief denkpatroon dat vanuit het onderbewuste het denken, doen en voelen van mensen die eraan lijden, stuurt op een manier die niet efficiënt is. Dit zorgt voor permanente stress en maakt mensen ongelukkig en ziek. Het is een diep ingesleten patroon, vaak ontstaan in de kindertijd, waarin het moeten en het hebben van schuldgevoelens centraal staan.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat perfectionisme een belangrijke rol speelt in een aantal veelvoorkomende psychische aandoeningen, zoals depressie, angst, eetstoornissen en burn-out. Maar kan ook andere gezondheidsklachten geven, denk aan maag en darmklachten, hoofdpijn, nek- en schouderklachten. Het kan zelfs leiden tot hartklachten.

verschijningsvormen

Herkent u als HR verantwoordelijke of als leidinggevende van uw team de patronen van perfectionisme onder uw werknemers?  Zorg ervoor dat u weet wie uw werknemers zijn met perfectionisme en zorg voor hen. Ga na of ze de symptomen van het patroon vertonen.

De vragen hiernaast kunnen u hierbij helpen om dit na te gaan.

Het is slechts een beknopt overzicht van wat de verschijningsvormen van het patroon veroorzaken: Zijn ze nooit tevreden over wat ze doen? Vragen ze veel bevestiging van hun leidinggevende? werken ze vaak over? Besteden ze veel tijd aan het perfect afwerken van een taak? Stellen ze taken uit tot het laatste moment? Zijn ze eerder stil in meetings? Of zijn ze geneigd om altijd gelijk te willen halen en voeren ze het hoogste woord? Zijn ze overdreven beleefd? Verontschuldigen ze zich vaak? hebben ze veel behoefte aan structuur? Zijn ze niet echt assertief? hebben ze vaak last van hoofd-, maag- of rugpijn? Zijn ze vaak moe?

perfectionisme coaching (OCP)

Preventie of herstel van burn-out

Het dwangmatige patroon van perfectionisme dat gestopt moet worden en te keren in een effectief nieuw gezond patroon. Dit kan bereikt worden met behulp van de OCP® methodiek. De methodiek is uiterst effectief bij preventie en herstel van burn-out. In een relatief kort coachtraject van een paar maanden gaat uw werknemer het perfectionisme patroon (h)erkennen en loslaten.

Doel

Het doel van de methodiek is om de balans te herstellen tussen ratio en intuïtie. Mensen die de belemmerende patronen van perfectionisme ervaren, zijn vooral bezig met hun linker­hersen­helft: de ratio, logica, denken, analyseren ofwel de verstandelijke functies. Hun rechter­hersen­helft is nagenoeg stil komen te liggen, daardoor raken zij uit balans. De rechterhersenhelft betreffen de sociale aspecten, gevoel, muziek, intuïtie, fantasie, ruimtelijk inzicht, het geheel overziend en visualiseren.

Effectiviteit

De OCP® methodiek is in 2016 wetenschappelijk onderzocht door Prof. Dr. Patrick Luyten, Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen aan de Katholieke Universiteit in Leuven en is bewezen effectief te zijn, ook op de langere termijn.

testimonial OCP coaching

‘Mijn belangrijkste doel was meer rust in mijn hoofd creëren, door minder te piekeren en overal scenario’s voor te bedenken. Ik krijg nu veel meer uit mijn vingers met minder energie. Tevens pieker ik veel minder en sta daardoor steeds zelfverzekerder in alles. Ik heb nu rust en het vertrouwen om taken af te ronden. Ook al liggen ze buiten mijn comfort zone’

Patrick

Technisch Documentatie Engineer

‘Mijn doel vooraf was met name leren hoe ik beter met 'perfectionisme' om kan gaan en dit geen belemmering voor mijzelf in mijn dagelijks leven vormt. Een voor mij belangrijk voorbeeld van effecten van het coachtraject op mijn functioneren is dat ik bepaalde momenten herken en er daardoor ook wat aan kan veranderen. Ik kan makkelijker loslaten en kiezen voor mezelf. Ik heb Claudia ervaren als een erg betrokken persoon. Ze weet waar ze het over heeft en je ziet dat ze je graag verder wil helpen‘

Loes

Senior Project Manager